Τελεσίγραφο Ραχόι στους Καταλανούς – Συμφωνία με Σάντσεθ για συνταγματική αναθεώρηση

«O πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Από την πλευρά της, η καταλανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «συμβολική πράξη» αναφορικά με το κείμενο που υπογράφηκε με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία και το οποίο δεν υπογράφηκε από τη Βουλή.

O Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία κι εκείνη θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς. Κατηγόρησε δε, τον πρόεδρο της Καταλονίας για για «σκόπιμη σύγχυση». Από την απάντηση αυτή, όπως εξήγησε, θα εξαρτηθεί ή όχι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ισπανίας, η Καταλονία πρέπει να απαντήσει έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει γινεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ραχόι:«Καμία μεσολάβηση-Υπεύθυνος ο Πουτζντεμόν»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός με δραματικό τόνο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαμεσολάβησης  με την Καταλονία και έθεσε τελεσίγραφο για ξεκάθαρη απάντηση , ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Όπως είπε, «δεν είναι δυνατή η μεσολάβηση μεταξύ του δημοκρατικού νόμου και της ανυπακοής και της ανομίας», στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Καταλονία θα πρέπει να πάρει πίσω την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, είπε επίσης ότι «κανένα Σύνταγμα εντός της Ευρώπης δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αντίθετη με οποιοδήποτε κανόνα διεθνούς δικαίου».

Στην ομιλία του, ο Μαριάνο Ραχόι επιτέθηκε εναντίον του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο κατηγόρησε  για ανευθυνότητα, καθώς προκάλεσε θεσμική κρίση, για επίθεση ενάντια στους συνταγματικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, που οδήγησαν τη φυγή επιχειρήσεων από την περιφέρεια.

Συμφωνία για Συνταγματική Αναθεώρηση 

Ο Μαριάνο Ραχόι, που συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και τον επικεφαλής των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπέρτο Ριβέρα, έκανε προσπάθεια να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για τις επόμενες κινήσεις έναντι της Καταλονίας. Επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του το αίτημα Ραχόι, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις.Την Τρίτη, ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας  ωστόσο ζήτησε αναβολή της ανακήρυξης της επαρχίας σε ανεξάρτητο κράτος, προκειμένου να υπάρξουν, όπως είπε, διαπραγματεύσεις και διάλογος με τη Μαδρίτη.

Τι απαντά η Βαρκελώνη

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Τζόρντι Τουρούλ, υποστηρίζει ότι καλούν σε διάλογο την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική και όχι νομική απόφαση.«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Τουρούλ, «είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση στην ανεξαρτησία, για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία».

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που υπογράφηκε το βράδυ της Τρίτης από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον Καταλανό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

 

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment