Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε.οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με 448 ψήφους υπέρ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας. Καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές και υπήρξαν 48 αποχές. Για να υιοθετηθεί η πρόταση, απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών (376) και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων, εξαιρώντας τις αποχές.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -παρά το γεγονός πως το κόμμα έχει «ανοίξει την αγκαλιά του» στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν- μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στάθηκαν απέναντί του και πλέον δεν αποκλείεται να έχουμε και απόφαση του ΕΛΚ για πειθαρχικά μέτρα κατά του Όρμπαν και του κόμματος του Fidesz που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο πρόωρο τέλος της συμμαχίας.

Οι κυριότερες ανησυχίες του ΕΚ αφορούν τα εξής:

 • τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος,
 • την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας,
 • τη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων,
 • την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων,
 • την ελευθερία της έκφρασης,
 • την ακαδημαϊκή ελευθερία,
 • την ανεξιθρησκεία,
 • το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, 
 • το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,
 • τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων,
 • τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και
 • τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος. H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Έκθεση Σαργκετίνι

Μια από τις συγγραφείς της έκθεσης, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Τζούντιθ Σαργκετίνι έκανε λόγο για «σαφείς κινδύνους παραβιάσεων από την Ουγγαρία των θεμελειωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνοντας τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της θρησκείας, την υπονόμευση της λειτουργίας των εκλογικών και συνταγματικών συστημάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης,

Στην έκθεση κατηγορείται η κυβέρνηση Όρμπαν για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, καθώς και των θρησκευτικών μειονοτήτων και των φοιτητών.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια σειρά αντιμεταναστευτικών δράσεων. Υπέρμαχος του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών  για τους μετανάστες, ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει «μετρημένες» τις μέρες της Κομισιόν εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, ζητώντας μια νέα επιτροπή, που να μην «τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους από τους μετανάστες».

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν πέρασε νόμο που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα.  Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Τον Ιούλιο ο Ορμπάν μηχανεύτηκε νέο αντιμεταναστευτικό αφήγημα, υποστηρίζοντας πως η «χριστιανική δημοκρατία», την οποία αντιπροσωπεύει ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αγνίζεται  για την «χριστιανική οικογένεια» και είναι σε θέση να τελειώσει την πολυπολιτισμικότητα.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Λιντία Γκαλ, έχει καταγγείλει ότι από τις αρχές Αυγούστου η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταφεύγει σε απάνθρωπες τακτικές, αρνούμενη να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί, προσπαθώντας να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για άσκηση έφεσης.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν,  με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να ακούσει τις απόψεις των ουγγρικών αρχών και το ΕΚ  θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του (διαδικασία έγκρισης). Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν επίσης να επιλέξουν να απευθύνουν συστάσεις προς την Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να κρίνει, ομόφωνα και με τη συναίνεση του ΕΚ, ότι υπάρχει στην Ουγγαρία κίνδυνος σοβαρής και επίμονης παραβίασης του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο της Ένωσης.

΄Ορμπαν: Η έκθεση προσβάλει τον Ουγγρικό λαό

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο Ούγγρος πολιτικός μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως θα αγωνιστεί για να παραμείνει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να ανακτηθούν «οι αξίες του ιδρυτή Χέλμουτ Κολ».

Ο Όρμπαν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίστηκε αμετανόητος: «Η έκθεση που έχετε μπροστά σας προσβάλλει τον Ουγγρικό λαό και προσβάλλει την τιμή του Ουγγρικού έθνους», είπε επιμένοντας ότι άδικα κατηγρείται η χώρα του επειδή έχει υιοθετήσει μια πιο «συντηρητική στάση των Χριστιανικών και οικογενειακών αξιών».

Στη σημερινή απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, χαρακτηρίζοντάς την «μικροπρεπής» και «εκδικητική» σε βάρος της χώρας του «από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης».

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η έκθεση που έχετε μπροστά σας προσβάλλει τον Ουγγρικό λαό και προσβάλλει την τιμή του Ουγγρικού έθνους» υποστήριξε χθες ο ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν και κατηγόρησε τους συγγραφείς της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που έχουν κληρονομήσει την δημοκρατία και δεν την έχουν κερδίσει, όπως έχουν κάνει οι Ούγγροι.

Στήριξη σε Όρμπαν…

Οι ομοϊδεάτες του, Φάρατζ και Βίλντερς, υπερασπίστηκαν τις πολιτικές του ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως η απόφαση της ΕΕ είναι «αυταρχική». Ο Ολλανδός ξενοφοβικός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς προκάλεσε εκ νέου με τις δηλώσεις του, λέγοντας πως «η Ουγγαρία είναι παράδειγμα» για τις χώρες της ΕΕ και ο Όρμπαν «είναι ήρωας και αξίζει το βραβείο Νόμπελ».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment