Στην τελική ευθεία για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ παρά τις αντιρρήσεις του Προεδρου της χώρας Γκρ. Ιβανόφ για λύση «erga omnes» και της αντιπολίτευσης που ετοιμάζει αύριο Σάββατο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ δύο πρωθυπουργών. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει τηλεφώνημα τις επόμενες ώρες από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για την πρόταση στην οποία έχει καταλήξει από αυτές που απομένουν «στο τραπέζι» από το πακέτο προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για τα ονόματα Nova (Νέα), Gorna (Άνω) και Severna (Βόρεια), με τη «Republika Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Θα ακολουθήσει μια δύσκολη και μακρά διαδικασία, κατά την οποία η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και να προχωρήσει η αλλαγή Συντάγματος στη χώρα. Ύστερα από όλα αυτά θα τεθεί σε ψηφοφορία και στην ελληνική Βουλή.

Αθήνα

Μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, ανέφερε χθες βράδυ (ΕΡΤ) ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία, η οποία δεν θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση της Ελλάδας, θα προχωρήσει προς όφελος της Βαλκανικής.

«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις διαφαινόμενες ισχυρές αντιστάσεις στη ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία -όπως διαφαίνεται- αυτή θα προχωρήσει», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών τις επόμενες ώρες, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν εξελίξεις.

«Νομίζω πως εφόσον γίνει αυτή η τηλεπικοινωνία, θα υπάρξει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα εξελίξεις που θα δρομολογήσουν μια λύση κοινά αποδεκτή και προς το συμφέρον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί στην ΠΓΔΜ προενταξιακό καθεστώς στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά τα θέματα θα απαντηθούν με μεγάλη σαφήνεια στα κείμενα που θα συμφωνηθούν και που δεν θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση.

Για τη διαφωνία των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε ότι σέβεται την άποψή τους, η οποία είναι άποψη στη βάση των αρχών τους, και εκτίμησε ότι θα πολιτευτούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής.

Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργών και διευθετούνται τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ τους ώστε να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα και όχι «να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά», τονίζοντας ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, στο οποίο, όπως είπε, είναι εγκλωβισμένος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα για το τμήμα που πρόσκειται στον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. «Είναι ένα είδος τάσης μέσα στη ΝΔ και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος, είναι δέσμιος αυτής της ακροδεξιάς ομάδας» σημείωσε.

Επέκρινε τη ΝΔ για την συνεχή αλλαγή πολιτικής τοποθέτησης και είπε ότι «μία φορά τοποθετήθηκε υπέρ της εθνικής γραμμής, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2008, επί Κώστα Καραμανλή, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να ταυτιστεί με τα αιτήματα των συλλαλητηρίων που έλεγαν καμία χρήση του όρου Μακεδονία».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη στήριξη στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εκφράζουν για μια ακόμα φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής».

Πληροφορίες: ΑΜΕ-ΑΠΕ

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment