Έρχεται το «Σούπερ μπλε και ματωμένο φεγγάρι» μετά από 152 χρόνια

Ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο πλανήτης μας δεν έχει δει τα τελευταία 152 χρόνια, θα κάνει την εμφάνισή του την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στον ουρανό, το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι».

Ενώ οι κάτοικοι του ανατολικού ημισφαιρίου είδαν την τελευταία ολική έκλειψη Μπλε Φεγγαριού το 1982, στο δυτικό ημισφαίριο θα είναι η πρώτη από το 1866.

Η ευθυγράμμιση ήλιου, σελήνης και γης θα διαρκέσει μία ώρα και 16 λεπτά και θα είναι ορατή πριν την αυγή της 31ης Ιανουαρίου σε Β. Αμερική, Αλάσκα, Χαβάη και Καναδά.

Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» θα είναι ορατό κατά την διάρκεια της ανατολής της ίδιας ημέρας σε Μέση Ανατολή, Ασία, ανατολική Ρωσία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Στην Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη η θέαση του, καθώς το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 15:30, περίπου, το απόγευμα όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό μεταξύ 17.00 και 17.30. 

Πρόκειται πρώτον για τον συνδυασμό του μπλε φεγγαριού (blue moon) δηλαδή της 2ης πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα, δεύτερον μίας έκλειψης που θα φέρει τη Γη ανάμεσα στον Ήλιο και Σελήνη και τρίτον του γεγονότος πως το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο κοντινό της σημείο με τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται κατά 10-15% πιο μεγάλο και πιο φωτεινό (supermoon).

Η έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα και ένα τέταρτο. Η NASA θα τη μεταδώσει σε live streaming για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά.

Σούπερ μπλε φεγγάρι έχουμε  όταν συνδυάζονται  τρία διαφορετικά σεληνιακά φαινόμενα

-Υπερπανσέληνος: Η Υπερπανσέληνος/Σούπερ Πανσέληνος είναι η πανσέληνος όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της. Τότε, φαίνεται πιο μεγάλη και πιο λαμπρή. Η πανσέληνος δηλαδή θα βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα.

-supermoon: Το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο κοντινό της σημείο με τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται κατά 10-15% πιο μεγάλο και πιο φωτεινό

Έκλειψη σελήνης (Ματωμένο Φεγγάρι): Έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από την θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment