«Ελεύθερα Άγραφα χωρίς Αιολικά»- Και αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στη Νιάλα!

Ισχυρή αστυνομική δύναμη  φρουρεί τα  μηχανήματα που έφτασαν στην κορυφογραμμή της Νιάλας στα Άγραφα σε υψόμετρο 2000 μέτρων.

«Και αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στη Νιάλα» τονίζει σε ανακοίνωση της  η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος  υπογραμμίζοντας  ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα πριν  την έγκριση της Ειδικής  Οικολογικής Αξιολόγησης, που είναι απαραίτητη  σύμφωνα με το ΣτΕ για να ξεκινήσουν τα έργα.

Παρέμβαση για το θέμα  κάνει  και ο νέος  Δήμαρχος Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης με επιστολή του προς το Δασαρχείο Καρπενησίου στην οποία τονίζει πως η έγκριση για  εγκατάσταση ανεμογεννητριών  έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις  του ΣτΕ και  ζητά να ληφθεί υπ΄όψιν η αντίθεση  των 5  Δημάρχων  Ευρυτανίας και Καρδίτσας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα  Άγραφα.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Το δασαρχείο Καρπενησίου αυθαιρετεί, ο εργολάβος -με τις πλάτες της αστυνομίας- ανεβάζει τα πρώτα τρία μηχανήματα, η αστυνομία κάνει «επίδειξη ισχύος» στο βουνό και η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ βγάζει μια ανακοίνωση από τα…άγραφα.
Ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, τη στιγμή που η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση -απαραίτητη, για να ξεκινήσουν τα έργα, σύμφωνα με το ΣτΕ- έχει τόσες ελλείψεις και ανακρίβειες, που φυσικά δεν έχει εγκριθεί.
Αυτό το σαββατοκύριακο θα είμαστε όλοι στη Νιάλα και στην ευρύτερη περιοχή.
Θα υπάρχει «ορειβατική» και «εποχούμενη» ομάδα.
Τα σχέδια των επενδυτών για «πράσινες» επενδύσεις στα κορφοβούνια της Πίνδου θα παραμείνουν στα τυφλωμένα από τη μανία του κέρδους μυαλά τους.

Τα Άγραφα θα νικήσουν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Κύριε Δασάρχη,

Με μεγάλη έκπληξη και αγωνία διαπιστώνουμε την εγκατάσταση βαρέων μηχανημάτων σε θέσεις της οροσειράς «Νιάλα» των Αγράφων για εργασίες επί του σοβαρότατου θέματος «Ανεμογεννήτριες» ύστερα από τη δική σας έγκριση.

Καθώς πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, από κάθε πλευρά και τομέα, παρακαλούμε για την προσωρινή ανάκληση της έγκρισή σας και διακοπής των εργασιών για τους παρακάτω λόγους :

1. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura και εκκρεμούν ακόμα καθοριστικές σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.
2. Το αντίστοιχο Δασαρχείο Καρδίτσας δεν έδωσε την σχετική έγκριση.
3. Η δική σας έγκριση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε (Ε.Ο.Α), τη δημοτική και κοινωνική αντίδραση – αντίθεση φορέων και κινήσεων πολιτών.
4. Το θέμα «Ανεμογεννήτριες» θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας που θα συνέλθει περίπου αρχές Οκτωβρίου.
5. Ο Δήμος Αγράφων, η Αυτοδιοίκηση ως βαθμός της Πολιτείας, έχει τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη για την ουσιαστική «Διαχείριση του θέματος Ανεμογεννήτριες», αφού στο παρελθόν δεν ακολουθήθηκε η αναγκαία και απαραίτητη διαδικασία από το Δήμο και την Περιφέρεια (δημοσιότητα, διάλογος, τοπικές κοινωνίες, μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη Business Plan).
6. Η έγκριση σας, δυστυχώς, συνέπλευσε χρονικά με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται νέα πρόσωπα με εντελώς νέες δεσμεύσεις απέναντι στην Κοινωνία και Πολιτεία και απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος συνεργασίας μαζί σας.
7. Για το θέμα «Ανεμογεννήτριες» σας κοινοποιούμε την κοινή θέση των πέντε Δημάρχων Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Θα είμαστε σε συνεργασία για αειφόρο βιώσιμη προοπτική των Αγράφων με σεβασμό στο απείρου φυσικού κάλλους περιβάλλον μας.

Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Αγράφων
Αλέξανδρος Καρδαμπίκης

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment