Ευρωπαϊκή ΓΙΟΡΤΗ των ΠΟΥΛΙΩΝ 2018: γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση

Μια Γιορτή διαφορετική από όλες τις άλλες διοργανώνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου: σε πλήθος περιοχών ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη ως τον Έβρο και από τη Λέσβο ως τα Ιωάννινα αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Χιλιάδες άνθρωποι θα παρατηρήσουν τα μεταναστευτικά πουλιά και θα ευαισθητοποιηθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, μέσω των κατά τόπους εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.
Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης, για τον λόγο αυτόν οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.

Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειο της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών!

Η Γιορτή των Πουλιών αποτελεί ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 1993 έως το 2017, στο πλαίσιο της Γιορτής Πουλιών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 39.980 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 1.188.762 άτομα και καταγράφηκαν συνολικά 73.495.781 πουλιά!

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, περιηγήσεις σε σημαντικούς βιότοπους, παρουσιάσεις και προβολές, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, περιβαλλοντικά παιχνίδια, δρώμενα, εκθέσεις, απελευθέρωση πουλιών και άλλες πρωτότυπες δράσεις, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Δήμους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, εκπαιδευτικές ομάδες κ.ά.

Δείτε τη λίστα των εκδηλώσεων στην Ελλάδα και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτές ΕΔΩ  (η λίστα ανανεώνεται συνεχώς) και βρείτε μια κοντινή σε εσάς εκδήλωση για να γιορτάσετε μαζί μας τη φθινοπωρινή μετανάστευση!

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα γίνουν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ώρες 10:00-14:00 στον Υγρότοπο της Βραυρώνας (προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας) και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 11:00-14:00 (χώρος ευκαλύπτων, κεντρικές λίμνες του Πάρκου).

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment