Κατατέθηκε το ν/σ για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Ανοίγει το δρόμο για την καλλιέργεια και στην Ελλάδα κάνναβης, η οποία θα διατίθεται για φαρμακευτικούς σκοπούς,  με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Bουλή τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία καθετοποιημένων μονάδων, σε μίνιμουμ έκταση 4 στρεμμάτων .

Τις βασικές γραμμές του νομοσχεδίου, που θα τεθεί προς επεξεργασία τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές περιέγραψαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που συμμετείχε στην επεξεργασία του σχεδίου, «με το εν λόγω πλαίσιο θα μπορούν νόμιμα οι αγρότες να καλλιεργήσουν κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς, σε καθετοποιημένες μονάδες».

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη από εταιρείες του Καναδά και της Γερμανίας, παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, «η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Επίσης, πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία». 
Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική δίγραμμη συνταγή υπ’ ευθύνη του γιατρού, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν νομίμως φαρμακευτική κάνναβη.

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η φαρμακευτική κάνναβη

Βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας είχε αποτελέσει η θετική γνωμοδότηση Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου. Μεταξύ άλλων, το πόρισμα ανέφερε ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

 Αναφέρεται επίσης ότι «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».

Ωστόσο στον σχετικό νόμο 4139/13 που ρύθμισε μέχρι πρότινος το σχετικό καθεστώς παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλεπόταν για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών. 

Θα απαιτείται περίφραξη και ο έλεγχος θα είναι συνεχής

Όπως γνωστοποίησε ο Βαγγέλης Αποστόλου, «το νομοσχέδιο προβλέπει την καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς σε κλειστές, περιφραγμένες δηλαδή μονάδες, για λόγους ασφαλείας», γεγονός που αυξάνει  κι άλλο τα κόστη για τους επίδοξους επενδυτές. Ο έλεγχος για την τήρηση των όρων λειτουργίας τέτοιου είδους μονάδων θα είναι μια φορά το χρόνο και σε περιπτώσεις παρατυπιών, ιδίως για θέματα ασφάλειας, θα προβλέπεται αφαίρεση της άδειας.

Λόγω του μεγάλου κόστους (υπολογίζεται σε παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή τέτοιου είδους κάθετης μονάδας, δεδομένου ότι απαιτείται εξοπλισμός τόσο για την καλλιέργεια, όσο την περίφραξη, αλλά και τη γραμμή της μεταποίησης, από όπου θα βγαίνει το φαρμακευτικό προϊόν, ο υπουργός προέτρεψε τους αγρότες, να το κάνουν «οργανωμένα».

«Το προϊόν δεν θεωρείται καθαρά αγροτικό», τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά προς το κοινό «μην  φανταστείτε ότι θ’ αρχίσουμε να ξεριζώνουμε τα ροδάκινα ξαφνικά για να καλλιεργήσουμε μαζικά κάνναβη».

Χαρακτήρισε την χώρα μας ιδανική για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, από την άποψη ότι «έχει δυνατότητες για μειωμένο κόστος θέρμανσης και μεγάλη ηλιοφάνεια».

Παράλληλα, όπως είπε, τα φυσικά πρόσωπα και τα κάθε λογής σχήματα που θα επιλέξουν να επενδύσουν σε τέτοιες μονάδες, θα έχουν την δυνατότητα να εισάγουν σπόρο από το εξωτερικό, που θα συνοδεύεται απαραίτητα από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και δεν θα είναι γενετικώς τροποποιημένος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή δεν θα επιτρέπεται από τον ιδιοκτήτη της κάθετης μονάδας η διάθεση και διακίνηση στην αγορά με κάθε τρόπο, υποπροϊόντων του παραγόμενου φυτού (π.χ. ανθός), παρά μόνο το τελικό φαρμακευτικό προϊόν.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Καναδά και τη Γερμανία
«Από τον Ιούνιο του 2017 μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχαμε προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να κυκλοφορήσουν προϊόντα κάνναβης στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Να καλλιεργούμε, να μεταποιούμε και να εξάγουμε φαρμακευτική κάνναβη», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας τις ευεργετικές επιδράσεις της προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιους πόνους, νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία κ.λπ. 

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με βάση τις συνομιλίες που έχουν γίνει ήδη με εταιρείες από τον Καναδά που επιθυμούν να επενδύσουν, σε βάθος χρόνου τριετίας η επένδυση στη χώρα μας να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι ο Καναδάς προμηθεύεται κάνναβη από τις ΗΠΑ, οι οποία λόγω της μεγάλης ζήτησης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον Καναδά». Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι επενδυτές που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment