Νέο διατροφικό σκάνδαλο με χοιρινό από Ολλανδία. Χιλιάδες Βρετανοί μπορεί να μολύνθηκαν από ηπατίτιδα Ε!

Μετά τη διατροφική » βόμβα» με τα μολυσμένα αυγά , δεύτερο διατροφικό σκάνδαλο έρχεται στην επιφάνεια στη Μεγάλη Βρετανία αυτή τη φορά με προιόντα χοιρινού κρέατος που εισήχθη  από την  Ολλανδία .

Xιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν) από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των εφημερίδων Times, Independent και The Telegaph, σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός της ηπατίτιδας Ε, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα  προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων. Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ονόμασαν «Supermarket X» – χωρίς να την κατονομάσουν δηλαδή – συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα της δικής της επωνυμίας. 

Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνουν τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016. Στα συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, σε μικρό χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπη με δεύτερο διατροφικό σκάνδαλο που ξεκινά από τις δικές της γραμμές παραγωγής. Το πρώτο αφορά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας. Μάλιστα η ιστοσελίδα Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. 

Τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμός, ωστόσο, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε ότι συνεργάζονται με την PHE για την ασφάλεια των πελατών τους. 

Τα διατροφικά σκάνδαλα με τα αυγά και τώρα με το χοιρινό φέρνουν στην επιφάνεια τις  επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές των πολυεθνικών που  στο κυνήγι του κέρδους δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Να σημειωθεί ότι όπως διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει, βλαπτικές χημικές ουσίες, χρησιμοποιούνται για την κερδοφόρα εκτροφή και πάχυνση ζώων και την καλλιέργεια και ανάπτυξη φυτών, καταστάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και βλαπτικές για τους ανθρώπους που καταναλώνουν  τα προϊόντα.

Οι έλεγχοι στην διατροφική αλυσίδα ζώων και ανθρώπων και στις καλλιέργειες των φυτών είναι πλημμελέστατοι έως ανύπαρκτοι, συνήθως δεν φτάνουν στον έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων και καλλιεργειών και όπου υπάρχουν, συνήθως συγκαλύπτουν αρνητικά ευρήματα ή καθησυχάζουν τους καταναλωτές.

Απέναντι σ΄αυτή την κατάστασηκαι την ασυδοσία των πολυεθνικών   χρειάζεται η εγρήγορση των ίδιων των καταναλωτών και η ανάπτυξη  ενός μαζικού  κινηματος για την ασφάλεια και την υγιεινή των ζώων, καλλιεργειών και τροφίμων.

ΠΗΓΗ : www.iskra.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment