Ογκώδες συλλαλητήριο στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ

Ο λαός του Βόλου με μαζικό τρόπο είπε ΟΧΙ στις αποφάσεις Φάμελλου για την ΑΓΕΤ, όχι στις αποφάσεις Μπέου για το εργοστάσιο και ζήτησε από την Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό να ανακαλέσει την άδεια της ΑΓΕΤ.

Μια τεράστια λαοθάλασσα με χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας κατέκλυσε  το Σάββατο τον Βόλο στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στον Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο  να σταματήσει τους πειραματισμούς με την παραγωγή και καύση καυσίμων από σκουπίδια. Κάλεσαν ακόμη την Δημοτική Αρχή Μπέου να μην προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Σύμφωνα με το myvolos.net, στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, πολιτικά κόμματα, κινήματα και συλλογικότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Μαγνησίας.

Παρόντες στο συλλαλητήριο ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ κ. Χουντής, οι βουλευτές κ.κ. Μεϊκόπουλος και Στεργίου, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου,το ΚΚΕ,  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου όχι όμως και η Δημοτική Αρχή η οποία αν και είχε στείλει κάλεσμα προς τους πολίτες στο συλλαλητήριο απείχε η ίδια.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία έχει ζητήσει την ανάκληση της άδειας καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ από τον κ. Φάμελλο και πρόσφατα ανακάλεσε την θετική γνωμοδότησή της, εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη ενώ συμμετείχαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης, οι Περιφερειακού Σύμβουλοι κ.κ. Κοπάνας και Κίτσιος. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρούσα ήταν η αναπληρώτρια Πρύτανη κα Ιωάννα Λαλιώτου.

Χαρακτηριστικό του όγκου του συλλαλητηρίου  που υπολογίζεται στις 5-6 χιλιάδες είναι η πορεία που ακολούθησε και κατέληξε στο πρώην Διοικητήριο.  Η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στον κόμβο Δημαρχείου, στα φανάρια της οδού Δημητριάδος, η οποία ήταν γεμάτη από διαδηλωτές και το τέλος της πορείας βρισκόταν στον ΟΤΕ (Ιωλκού).

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, δήλωσε:  «Όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, θα είμαστε εδώ βρέξει- χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, με διοξίνες και φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στη βιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ».  Ο κ. Μπαξεβανόπουλος   αναφέρθηκε επίσης και σε  εκφοβιστικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, όπως η κλήση αγωνιστών από τη Δικαιοσύνη για την περίπτωση μπλόκου σε φορτηγό που μετέφερε υλικό στην ΑΓΕΤ για καύση.

Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι φορέων, τόνισαν ότι δεν θα δεχτούν να καταντήσει ο Βόλος αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ευρώπης και ζήτησαν από το Υπουργείο να αλλάξει πολιτική υιοθετώντας φιλική στο περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων, να ανακαλέσει την άδεια της ΑΓΕΤ και από τον Δήμο Βόλου να ξεχάσει τα σχέδιά του για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από σκουπίδια.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευθ. Τσάμης, έδωσε το στίγμα της συγκέντρωσης: «Είμαστε πολλοί και είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF και στην παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και έλεγχοι αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.

Είμαστε αντίθετοι στην πρόθεση της δημοτικής αρχής Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα παράγει SRF. Είναι υποχρέωση μας να γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει το περιβάλλον και σε οτιδήποτε βλάπτει την υγεία των ανθρώπων. Δεν έχουμε πειστεί ότι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό η ΑΓΕΤ. Δεν έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση της ΑΓΕΤ. Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Είμαστε ανήσυχοι γιατί από το εισαγόμενο υλικό είδαμε ότι περιέχει πλαστικό. Το μοναδικό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια που βρίσκεται με σα στον ιστό της πόλης είναι το φυσικό αέριο. Πρέπει να αποτρέψουμε ο Βόλος να γίνει το πείραμα όλης της χώρας που θα παράγει και θα καίει RDF και SRF».

 Ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ Κώστας Βολιώτης  υπογράμμισε: Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ παρακολουθεί στενά το θέμα της καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες και έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους την αντίδρασή του για τη μη εφαρμογή των σχεδίων ανακύκλωσης και την καύση σκουπιδιών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις των τσιμεντοβιομηχανιών, όπως στην ΑΓΕΤ. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έκανε ακτιβισμό, καίγοντας σκουπίδια κάτω από το γραφείο του κυρίου Φάμελλου στην Αθήνα. Πολλοί γνωρίζουν ότι τα δάση καταστρέφονται από την όξινη βροχή. Ο κ. Φάμελλος θα καταστρέψει το Βόλο με τη διόξινη βροχή! «Μην πέσετε στην παγίδα του κ. Φάμελλου. Η αποδοχή της Συμμετοχής στην Κοινωνική Επιτροπή Ελέγχου, που θέλει να συστήσει, σημαίνει αποδοχή της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Σήμερα δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Γιατί ο λαός του Βόλου, με πρωτοπόρο την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, μίλησε. Και είπε όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα έχετε τη συμπαράσταση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ σε ότι χρειαστείτε» τόνισε ο κ. Βολιώτης.

Η απόφαση Σταθάκη

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge στην περιοχή απέχει μόλις 4 χιλ. από την πόλη του Βόλου. Η πρόσφατη τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – Lafarge,  δίνει τη  δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρά στην καρκινογόνο, όπως χαρακτηρίζεται, καύση σκουπιδιών (RDF) μέχρι 200.000 τόνους το χρόνο, από 7.500 περίπου που έκαιγε μέχρι τώρα.  Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, τροποποίησε την απόφαση του 2014, από τον τότε υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη με την οποία δόθηκε στην ΑΓΕΤ έγκριση καύσης εναλλακτικών καυσίμων. 

DSC_9197
«Η ΑΕΠΟ 184437/10.01.2014 που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης προβλέπει την έγκριση περίπου 25 εναλλακτικών καυσίμων μεταξύ αυτών και τα RDF  και SRF σε ποσότητες 100.000 τόνων  κάθε υλικού και συνολικά ποσότητα περίπου 800.000 τόνων για όλα τα εναλλακτικά καύσιμα», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό όμως που άλλαξε με την τελευταία απόφαση Σταθάκη, είναι ότι παρέχονται πλέον λιμενικές διευκολύνσεις στην ΑΓΕΤ, προκειμένου να εισάγει σκουπίδια από άλλες περιοχές (ή το εξωτερικό όπως αναφέρουν φορείς της περιοχής) και να προχωράει στην καύση τους στο εργοστάσιο του Βόλου. Έτσι, ενώ πριν ήταν ασύμφορο για την τσιμεντοβιομηχανία να μεταφέρει με φορτηγά τα «εναλλακτικά καύσιμα», πλέον θα μπορεί να τα μεταφέρει με πλοία και να ανεβάσει τα όρια της καύσης εναλλακτικών καυσίμων, από τους 7.386 που έκαιγε πειραματικά μέχρι σήμερα, στα όρια που προβλέπει η ΑΕΠΟ του 2014.

DSC_9200-990x530 DSC_9164DSC_9195DSC_9179DSC_9187

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment