Έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990» στη Βουλή

Μια πορεία γυναικών πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στον νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Στα πλακάτ είναι γραμμένα τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα του μεταπολιτευτικού φεμινιστικού κινήματος: «Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό».

Επίσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά παρουσιάζουν τις ιδέες, τις διεκδικήσεις, τη συγκρότηση δυναμικών συλλογικοτήτων και τη δράση τους στο πλαίσιο του δραστήριου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας και νέες πτυχές του αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» εγκαινιάστηκε την  από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση και θα διαρκέσει μέχρι 17/12.

Και στο πλαίσιο αυτής έκθεσης γίνονται δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις:

Αύριο, Δευτέρα 13/11, «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και ‘‘μετά’’», ώρα: 18.00 Διάλεξη της κ. Μαρίας Ρεντετζή, αναπληρώτριας καθηγήτριας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα «Επιστήμη και φύλο. Μια περιπετειώδης σχέση».

Δευτέρα 20/11, πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδικό συνέδριο

feminismos

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment