Έκθεση Ιστορικής φωτογραφίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ»- Δείτε φωτογραφίες εγκαινίων

 Η Έκθεση Ιστορικής φωτογραφίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ», με αφορμή την εισβολή ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη ΛΑΜΙΑ ,  εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης την 18η Απριλίου 1941  στον Ισόγειο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλ. Ελευθερίας  με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Η  ενδιαφέρουσα Έκθεση  με  σπάνιο αρχειακό υλικό της ΑΜΚΕ » Δεν Λησμονώ… μια εικόνα  χίλιες λέξεις»  αναφέρεται στις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και  θα διαρκέσει  μέχρι τις 26 Απριλίου 2018 (πρωί 10:00 πμ-2:00 μμ και απόγευμα 6:00 μμ-9:00 μμ).

Παράλληλα εκτίθενται έργα του γνωστού ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κατοχής».

Την εκδήλωση  διοργάνωσε το Σωματείο  Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης & η  Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας .
Την ΄Εκθεση την βραδιά τον εγκαινίων προλόγισαν ο Πρόεδρος του Σωματείου- Μουσείο Εθνικής Αντίστασης κ. Βασίλης Μάργαρης και εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο κ. Δημήτρης Κυρίτσης.

Για το χρονικό της εισβολής των Γερμανών στη Λαμία,  τις βαρβαρότητες των  ναζί κατακτητών και την Αντίσταση του ελληνικού λαού   μας μίλησε η Δρ. Ιστορίας και μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Μ.Ι. Α. Ρ. Βασιλική Λάζου.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Λάζου τόνισε :

Σήμερα, εδώ στη Λαμία ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ όσους αγωνίστηκαν  και θυσιάστηκαν  για την απελυθέρωση της Ελλάδας και την συντριβή του φασισμού

ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ τις καταστροφές και τις βαρβαρότητες των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής

ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ  και διεκδικούμε από τη Γερμανία το απαράγραπτο δικαίωμα της Ελλάδας σε πολεμικές επανορθώσεις. Γιατί ΜΝΗΜΗ ίσον ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Τέλος, η ομάδα αφήγησης » Ιστορίες με τ΄αδράχτι» (Γεωργία Καλλέργη, Ντίνα Τσούμα, Γιώργος Αναγνώστου, Γιώργος Σταυρόπουλος, Στέλλα Αλεξανδρή , Γιώτα Γάκη και Αλέκος Τσιμέκας) παρουσίασε  το διήγημα του Ηλία Βενέζη «Η κυρούλα της Λαμίας». 

Πρόκειται για  μια αληθινή ιστορία  που αναφέρεται στη διάσωση και φυγάδευση  ενός τραυματισμένου αντάρτη που βρήκε  ανάμεσα σε τέσσερα άλλα σκοτωμένα  παλληκάρια από τους ναζί κατακτητές  στα νταμάρια η «κυρούλα της Λαμίας» που  πήρε με κίνδυνο της ζωής της στο σπίτι της για να τον σώσει.

Στο μέσον η " Κυρούλα της Λαμίας"

Στο μέσον η » Κυρούλα της Λαμίας»

ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΙδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν συμπολίτες μας απόγονοι των πρωταγωνιστών του διηγήματος  η κ. Πρέντζα και ο κ. Διαμαντής οι οποίοι  παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ξεδίπλωσαν  άγνωστες πτυχές της ιστορίας που απέδωσε με  θαυμαστό λογοτεχνικό τρόπο ο μεγάλος μας συγγραφέας Ηλίας Βενέζης.

 Δείτε  φωτογραφικό υλικό από τη βραδιά  των εγκαινίων με το φακό του  altpress ΦΘΙΩΤΙΔΑ:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, ΛΑΜΙΑΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, Λαμία

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment