Παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή διάλεξη με το διαπρεπή γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στη Λαμία (φωτο)

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη  με τον διαπρεπή  ΄Ελληνα  γλύπτη Κώστα Βαρώτσο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης  το  βράδυ της Παρασκευής.

Η διοργάνωση έγινε από τον Δήμο Λαμιέων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» και τον Πολιτιστικό, Επιστημονικό και Φιλοσοφικό Όμιλο «300».

Ο Κώστας Βαρώτσος μας μίλησε  για την ιστορία και   τη σημειολογία των έργων του, για την προτίμηση του στο γυαλί σαν υλικό για  τα έργα του αλλά και για το καλλιτεχνικό κατεστημένο που τον πολέμησε , για έργα του που τοπικοί άρχοντες στην Ελλάδα  δεν κατάλαβαν και πετάξανε στα σκουπίδια   και  την  ευθύνη του καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης με τίτλο: «Τέχνη-Φύση, Τέχνη-Πόλη, Τέχνη-Ιστορία: Ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ Χώρου και Χρόνου» έγινε προβολή   έργων του γλύπτη όπως ο  περίφημος  «Δρομέας»  που βρίσκεται στην Αθήνα, το γλυπτό του στο μετρό και οι ορίζοντες στην προκυμαία της Σύρου και  γλυπτά του καλλιτέχνη  που βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου με χαρακτηριστικά θέματα που επανέρχονται  στη δουλειά του (Ορίζοντες , Λαβύρινθοι, Γέφυρες). 

Ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε  επίσης στο μεγάλο γλυπτό από γυάλινες πλάκες  με τίτλο «Ποιητής» που κατασκεύασε  το 1983 και τοποθετήθηκε στην Πύλη της Αμμοχώστου. Το  γλυπτό  αυτό  αποτελεί στην ουσία τον πρόδρομο του γνωστότερου έργου του Βαρώτσου, του ‘Δρομέα’. Πρόσφατα  ο Δήμος Λευκωσίας  για  την καλύτερη προβολή του ,  αποφάσισε να το μετακινήσει το γλυπτό από την Πύλη Αμμοχώστου και να το μεταφέρει στο χώρο του Δημαρχείου, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε  στην εικαστική του παρέμβαση που  αφορά τη ζεύξη της χτυπημένης από βόμβα στον β παγκόσμιο πόλεμο κορυφής ενός βουνού στο Αμπρούτζο και στον πως  μεταμόρφωσε ένα πλοίο που βύθισε η Ιταλική ακτοφυλακή στο οποίο πνίγηκαν 8ο Αλβανοί μετανάστες το 1997, σε έργο τέχνης.

Κώστας Βαρώτσος

Σήμερα, το έργο του με τίτλο «L’Approdo, Opera all’Umanita Migrante» (Άφιξη, έργο για τη μεταναστεύουσα ανθρωπότητα») στέκει στο λιμάνι  Ότραντο της Απουλίας , με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που παραμένει επίκαιρος.

» Στόχος μου ήταν να ανασύρω μέσα από την τραγωδία κάτι θετικό, την αισιοδοξία. Ηθελα να θυμόμαστε με αποτροπιασμό το γεγονός, αλλά παράλληλα να κάνω αυτό το καράβι να ταξιδέψει ξανά», λέει ο Κώστας Βαρώτσος, αναφερόμενος στο μνημειακό έργο  το  σκάφος των τριάντα μέτρων, που με τα κύματα που σχεδίασε ο Βαρώτσος το κάνουν να ταξιδεύει ξανά. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίσης, έγινε αναφορά στο  βραβευμένο γλυπτό «κυρτή βελόνα» ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, που είναι τοποθετημένο  στη Λουκέρνη και ενώνει δυο κυκλοφοριακούς  κόμβους απόστασης 140 μέτρων. Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια (εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2011).  Οπως  ανέφερε ο καλλιτέχνης , η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο, αλλά και στην απομόνωση. 

glupto

Οπως  μας εξήγησε ο Κώστας  Βαρώτσος κάποια  έργα που προορίζονται για δημόσιους  χώρους, έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τους κατοίκους, σαν μια μορφή διαλόγου και αρμονικής συνύπαρξης της τέχνης  με τον πολίτη.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Κώστας Βαρώτσος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κώστας Βαρώτσος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κώστας ΒαρώτσοςOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κώστας ΒαρώτσοςOLYMPUS DIGITAL CAMERA o-KOSTAS-VAROTSOS-570

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment