Αντιδράσεις στα σχέδια του ΤΕΙ για το «Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας»

Την αναβάθμισή του σε πανεπιστήμιο, με τη συνεργασία δύο πανεπιστημιακών τμημάτων, εξετάζει το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Το θέμα γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό τις ευλογίες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που προκρίνει τέτοιου είδους συνεργασίες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρας Λάμψας, η διοίκηση του ιδρύματος έχει διαμορφώσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δώδεκα τμημάτων που λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε οκτώ. Τα τμήματα αυτά έχουν έδρα σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα και Καρπενήσι. Το νέο ίδρυμα θα συμπεριλάβει και τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λαμία,  το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογή στη Βιοϊατρική. Τα δύο τμήματα ανήκαν στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου καταργήθηκε. Ωστόσο, τα δύο τμήματα έμειναν μετέωρα, με αποτέλεσμα να προκριθεί η προσάρτησή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρότι η Φθιώτιδα ανήκει σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια. Η απόφαση είχε προκαλέσει εντύπωση και αποδόθηκε σε μικροπολιτικούς λόγους.

Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση μια νέα αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου η σύσταση εκ νέου του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αλλά με πυρήνα το υπάρχον ΤΕΙ. Το προσχέδιο της διοίκησης του ΤΕΙ θα συζητηθεί στη σύγκλητο του Ιδρύματος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λάμψα έχει παραδοθεί στον κ. Γαβρόγλου.

Ανάλογες συζητήσεις για συνεργασία του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ της περιφέρειας έχουν γίνει σε Ηπειρο και Πελοπόννησο ενώ έχει ήδη συσταθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το πάντρεμα των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ωστόσο, η πλευρά των πανεπιστημίων είναι αρνητική.

Μάλιστα τα σχέδια του ΤΕΙ  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας Στερεάς προκάλεσαν την  αντίδραση των Προέδρων των δύο τμηματων  της σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία. Με επιστολή τους προς τους φοιτητές   κάνουν λόγο  για «θολό τοπίο ευσεβών πόθων  και πολιτικών ακροβατισμών τοπικών παραγόντων»  που δεν διασφαλίζει το κύρος των ακαδημαϊκών τους τίτλων όπως  το «σταθερό περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί  ότι προς το παρόν η Διοίκηση του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχει πάρει επίσημα θέση.

Η ανακοίνωση των Προέδρων της Σχολής Θετικών Επιστημών

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών σε σενάρια απόσχισής τους από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σκοπό το πιθανό μετασχηματισμό του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε πανεπιστήμιο, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως τέτοιες μετεξελίξεις ουδέποτε συζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών, Συνελεύσεις Τμημάτων της Σχολής).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία τα δύο τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών που βρίσκονται στη Λαμία υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουμε βρει ένα σταθερό ακαδημαϊκό περιβάλλον με ισχυρές δομές που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη των Τμημάτων, στην προαγωγή της έρευνας και στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.

Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές προς όλους ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση του κύρους των ακαδημαϊκών τίτλων (πτυχίων και διπλωμάτων) και της παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, τα οποία διασφαλίζονται πλήρως μόνο εντός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όχι σε ένα θολό τοπίο ευσεβών πόθων και πολιτικών ακροβατισμών τοπικών παραγόντων.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment