«Γοργοπόταμος, κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά». Φωτο & video από την εκδήλωση

Ο εορτασμός για τα 75 χρόνια από την ανατίναξη του Γοργοποτάμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο Δήμος Λαμιέων, το Σωματείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ) και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Γοργοπόταμος, κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά».

Η εκδήλωσε άνοιξε  με τραγούδια της Αντίστασης από τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Ακολούθησε χαιρετισμός από το Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη και τον εκπρόσωπο του Σωματείου Μ.Ι.Α.Ρ Πάρη Φούντα.

Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης  ανέπτυξε το ρόλο της Βρετανικής πολιτικής σε σχέση με την Αντίσταση στην κατεχόμενη Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής ο Βρετανικός σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία  μικρών ομάδων σαμποτέρ υπό την καθοδήγηση του στρατηγείου της Μέσης Ανατολής και είναι μακριά από το  μαζικό κίνημα Αντίστασης  που αναπτύχτηκε στην Ελλάδα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Γι αυτό προσπάθησε από την αρχή  να το ελέγξει και να το υπονομεύσει …

 Ο Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής Χρόνης Βάρσος ανέπτυξε το χρονικό της Ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο που επιχειρήθηκε  από κοινού από δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπό τον Αρη Βελουχιώτη , του ΕΔΕΣ υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα  και Αγγλων σαμποτερ καθώς  και τη σημασία της κορυφαιας αυτής Αντιστασιακής επιχείρησης,  της πρώτης στην κατεχόμενη Ευρώπη που  η λάμψη της φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Η Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Sussex κ. Λη Σαράφη  μίλησε για το Λαϊκό χαρακτήρα του ΕΛΑΣ, το εθελοντικό αντάρτικο ένοπλο κίνημα   που απέκτησε πρωτοφανή μαζικότητα στην κατεχόμενη Ελλάδα .  ΄Οπως τόνισε η κ. Σαράφη, ο ΕΛΑΣ συνέχισε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό που άρχισε  με το έπος του 40,  έχει να επιδείξει σημαντική δράση ενάντια στον κατακτητή στο επιχειρησιακό πεδίο, τιμώρησε τους δοσίλογους, έβαλε στο επίκεντρο τους νέους, δημιούργησε   πρωτόγνωρες  δημοκρατικές μορφές αυτοδιοίκησης στις περιοχές  που απελευθέρωνε, εγγυήθηκε την πολιτική χειραφέτηση μετά την Απελευθέρωση και έδωσε σκοπό στην Αντίσταση του Ελληνικού λαού.

Τέλος,  ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης  τόνισε πως η Ελλάδα είχε σημαντική προσφορά και  πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη  διάρκεια του  αντιφασιστικού πολέμου.  Η Γερμανία πρέπει να  κλείσει τις οφειλές της με την Ιστορία.   Σήμερα από διάφορες πλευρές, θέλουν να χτυπήσουν το κίνημα Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και να παραχαράξουν την Ιστορία.  Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Η απόδοση των γερμανικών οφειλών είναι ηθικό χρέος απέναντι στα αθώα θύματα του πολέμου, απέναντι στη  βαρβαρότητα.

Η εκδήλωση, που συντόνισε η Δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Λάζου, έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADSC_0491DSC_0466DSC_0483

24130010_1954042578190247_1298985363645059054_n

DSC_0494

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment