Λαμία: Με κατάληψη εμπόδισαν τη λήψη απόφασης οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα -Ανεξαρτητοποίηση Κερπινιώτη

΄Υστατη κραυγή  σε «ώτα μη ακουόντων»  από τους συμβασιούχους καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων,  στην σημερινή «κατεπείγουσα» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απώλειες για την δημοτική πλειοψηφία με ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Κων. Κερπινιώτη  και σαφής διαφοροποίηση του κ. Μώρη.

Απουσίαζαν ο Δημήτρης Τσακμάκης και ήταν ασθενής ο Βασ. Νταφλούκας οι οποίοι είχαν ψηφίσει παρών στην προηγούμενη συνεδρίαση..

Η επιμονή της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου στις  απολύσεις  και την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβο  είχε σαν αποτελεσμα την δυναμική αντίδραση των συμβασιούχων που έκαναν κατάληψη και εμπόδισαν την ψηφοφορία.

Την βοήθεια  της αστυνομίας κάλεσε αρχικά ο Δήμαρχος για να   συνεχιστεί η ψηφοφορία αλλά  μετά  από δεύτερη σκέψη  κήρυξε τη λύση της συνεδρίασης που δήλωσε  ότι θα επαναληφθεί εν ευθέτω χρόνω.

«Θα  είμαστε ξανά  εδώ με τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας όποτε  επιχειρήσετε να  ψηφίσετε απολύσεις» δήλωσε  ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων κ. Μπέκης.

Screenshot - 14_7_2017 , 10_26_28 πμ

Η παρουσία των απολυμένων συμβασιούχων  στην αίθουσα της οδού Αινιάνων  ήταν μαζική ενώ στο πλευρό τους  βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΠΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος,  εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο και  το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Λαμιέων .

Ο επικεφαλής της  Κοινωνικής Συμμαχίας Γ. Κοτρωνιάς κατέθεσε πρόταση για ονομαστική  ψηφοφορία  με την οποία συντάχτηκε  σύσσωμη η αντιπολίτευση αμφισβητώντας το κατεπείγον χαρακτήρα της  αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη    και για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής  υπηρεσίας  με  αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην καθαριότητα.  Η πρόταση για το κατεπείγον απορρίφθηκε  από την δημοτική πλειοψηφία  με 22 ΝΑΙ 18 ΟΧΙ  ενώ η  πρόταση  για τροποποίηση του οργανισμού  υπηρεσίας απορρίφθηκε με  ΝΑΙ 17  ΟΧΙ 22 και  ΠΑΡΩΝ 1.

Η συνεδρίαση ήταν πολλές φορές εκρηκτική  και  φορτισμένη συναισθηματικά ενώ διακόπηκε αρκετές φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα Από την πλευρά τους όλες  οι  παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητησαν  να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα και να υπογραφούν νέες συμβάσεις με τους ήδη εργαζόμενους  οι οποίοι  εργάστηκαν με ευσυνειδησία απλήρωτοι για  να καθαρίσουν την πόλη μας και τώρα ο Δημοτική αρχή  τους «πετάει στο δρόμο».

ΟΤΑ-δημος

Αντιπολίτευση και    συνδικαλιστές  κατηγόρησαν τη δημοτική πλειοψηφία  ότι  από την αρχή ο στόχος  της ήταν  να δοθεί η αποκομιδή των απορριμάτων σε ιδιώτη, συντασσόμενη με τις μνημονιακες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.  Ηδη μεγάλοι Δήμοι όπως στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Αθήνα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, Αμαρουσίου , Ζωγράφου  έχουν κάνει χρήση της τροπολογίας Σκουρλέτη και έχουν προχωρήσει ομόφωνα στην ανανέωση των συμβασεων των εργαζομένων στην καθαριότητα.  Αντίθετα ο Δήμος Λαμιέων, παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου απολύει  τους συμβασιούχους  αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε και ανοίγει το δρόμο  για  την ιδιωτικοποίηση  της καθαριότητα  με αυξημενο κόστος για τους δημότες,  όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με συνθήκες  γαλέρας.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε την καθαριότητα. Είναι όμως σε αυτή τη φάση, με αυτά τα δεδομένα μονόδρομος η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων  σε εργολάβο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο» επέμενε ο Δήμαρχος Λαμιέων  Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος  για μια ακόμη φορά επέρριψε  τις ευθύνες στις παλινωδίες της κυβέρνησης, αμφισβητώντας  την  νομιμότητα της τροπολογίας Σκουρλέτη. Επανέλαβε ότι ο Δήμος έχει ήδη αιτηθεί  την πρόσληψη μόνιμου  προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αίτημα  για το οποίο όμως  δεν έχουν ακόμη λάβει  απάντηση. Τροποποίησε επίσης την εισήγηση για  ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο από δύο  σε ένα χρόνο  και δήλωσε ότι η Δήμος  θα  σταματήσει τη διαδικασία    αν  η κυβέρνηση  προχωρήσει την διαδικασία προσλήψεων   με μόνιμο προσωπικό.

» Κε Δήμαρχε, είστε αναρμόδιος να κρίνετε την νομιμότητα του νόμου. Αφήστε να την κρίνει το Δικαστήριο. Προχωρήστε στην ανανέωση των συμβασεων όπως έκανε η πλειοψηφία των Δημάρχων .  Παίζετε με τις τύχες 47 οικογενειών.   Υπογράψτε την απόλυσή μου και κρατειστε τους υπόλοιπους» τόνισε  σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων κ. Μπρέκης. «Σήμερα είναι η αρχή του αγώνα. Αυτή η ιστορία με τον εργοδότη θα καταπέσει σύντομα» κατέληξε.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων  με μόνιμο προσωπικό στοιχίζει λιγότερο για τους δημότες σε σύγκριση με το «υπέρογκο κόστος » που προβλέπει η ανάθεση  σε  εργολάβο και αν υπάρχει κλίμα  συνεργασίας εργαζομένων και δήμου  μπορεί να  γίνει πιο σωστά για την πόλη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΠΛΑ  Παν. Στασινός.

Τη στάση συνδικαλιστών δημοτικών συμβούλων  που ψηφίζουν απολύσεις εργαζομένων και  στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών  καυτηρίασε   η  εκπρόσωπος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ κ. Αντωνίου, η οποία  χαρακτήρισε  τη σταση του Δημάρχου «εκδικητική » και γιατί  οι συμβασιούχοι  έκαναν κατάληψη και αγωνίστηκαν  για  το δίκαιο τους.

«Να διαφυλαχτεί ο  δημόσιος χαρακτήρας  της αποκομιδής  των απορριμάτων και να μην στειλουμε στην ανεργία 47 εργαζόμενους. Η αδυναμία του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων που αναφερει η εισήγηση , είναι προσχηματική γιατί  μπορεί  να καλυφθεί  με την ανανέωση των συμβάσεων. Την τροπολογία δεν τη χάρισε η κυβέρνηση την κέρδισαν οι  εργαζόμενοι με τον αγώνα τους», τόνισε ο  εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς.

Τονίσαμε σε όλους τους τόνους ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει  να μείνουν στις θέσεις τους με νέες συμβασεις και θα πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις στην καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό. Σε αυτή τη θέση επιμένουμε, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ -Σύγχρονη πόλη Γ. Σαγιάς.

δημοτικό

«Αναμενόμενη η ένταση και η αγωνία των συμβασιούχων» είπε στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος Λαμιέων. Αυτοί που είχαν την ευθύνη πέταξαν σε μας το μπαλάκι. Η κυβέρνηση ενέκρινε τις  θέσεις αλλά  δεν μας λένε την όλη  την αλήθεια, είπε ο κ. Σταυρογιάννης αμφισβητώντας ότι  θα  υλοποιηθούν τελικά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που υπόσχεται η κυβέρνηση. «Είμαστε  υποχρεωμένοι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μην βρεθούμε  με την πλάτη στον τοίχο,  να  προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία για το καλό της τοπικής κοινωνίας.  Δεν το δημιουργησε η ΤΑ το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν στο δικό μας χέρι να κάνουμε κάτι και για τους εργαζόμενους που να μην το βρούμε μπροστά μας » πρόσθεσε. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι  όσο ειναι τουλάχιστον αυτός Δήμαρχος  δεν θα γίνει  αύξηση δημοτικών τελών και θα ισοσκελίσουν με άλλους πόρους  το αυξημένο κόστος αποκομιδής  των απορριμμάτων.

Ανεξαρτητοποίηση του Κων/νου Κερπινιώτη.

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης από τη δημοτική πλειοψηφία κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος  Κων/νος Κερπινιώτης ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία .

 H δήλωση παραίτησης

received_1240450069396791

Στην σύντομη τοποθέτηση του ο Κων. Κερπινιώτης δήλωσε:

«Κάναμε έναν αγώνα και κερδίσαμε  την τροπολογία. Αν συνεχίσουμε τον αγώνα θα κερδίσουμε  και μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο για μένα  να ψηφίσω αντίθετα από την παράταξη μου, αλλά είναι ηθικό θέμα για μένα. Η δέσμευση που είχα  κάνει σε αυτούς τους ανθρώπους, παραμένει . Δυο μέρες κοιτάω τα παιδιά μου και κοιμάμαι ήσυχος. Και θα συνεχίσω. Δεν μπορώ να στείλω 47 ανθρώπους στα σπίτια  τους ανεργους και νηστικούς. Το δημοκρατικό μου δικαίωμα να ψηφίσω κατά συνείδηση δεν μου  το κόβει κανείς».

Screenshot - 13_7_2017 , 5_05_47 μμ

Screenshot - 13_7_2017 , 4_53_09 μμ

δημοτικό συμβασιύχοι 3

δημοτικό συμβασιύχοι 2

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment