Ιστορικός περίπατος Λαμίας: Ελληνοϊταλικός πόλεμος-Κατοχή-Απελευθέρωση (Κυριακή 14 Οκτ.)

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΚΑΤΟΧΗ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  Έναρξη: 10.30΄ Πλατεία Ελευθερίας

Συνδιοργάνωση: Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950»,

Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας ,

Σωματείο «Φίλοι των ΑΣΚΙ»,

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λαμίας

ΣΤΑΣΗ 1 Νομαρχία

Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας προπολεμικά. Στην ταράτσα του είχε τοποθετηθεί αντιαεροπορική σειρήνα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπέστη ζημιές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς τον Απρίλιο 1941. Στην Κατοχή εδώ εγκαταστάθηκε η Ιταλική και η Γερμανική διοίκηση Λαμίας.

ΣΤΑΣΗ 2 Παλαιό Δημαρχείο

Στον προαύλιο χώρο πραγματοποιούνταν τα συσσίτια της Εκκλησίας και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Στο μεγάλο λιμό του 1941-1942 πέθαναν από ασιτία 155 κάτοικοι της πόλης. Οι περισσότεροι Λαμιώτες υπέφεραν από πείνα και χρόνιο υποσιτισμό καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής.

ΣΤΑΣΗ 3 Πλατεία Λαού

Αγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση της Ρούμελης, και το ΕΑΜ οργάνωσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή μας. Κορυφαία πράξη της ένοπλης Αντίστασης η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτέλεσμα κοινής δράσης του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανών σαμποτέρ.

ΣΤΑΣΗ 4 Πέτρινο

Διοικητήριο των Γερμανών, Κομμαντατούρ. Απέναντι από το κτίριο είχε την έδρα της η Γκεστάπο, η Γερμανική υπηρεσία ασφαλείας. Εδώ οδηγούνταν για ανακρίσεις και βασανιστήρια όσοι συλλαμβάνονταν στις αντιστασιακές κινητοποιήσεις, σε εφόδους των κατακτητών και των συνεργατών τους και κατά τη διάρκεια των διαβόητων κατοχικών μπλόκων. Οι εκτελέσεις και τα αντίποινα στόχευαν στην τρομοκράτηση του πληθυσμού και την ανάσχεση της Αντίστασης.

ΣΤΑΣΗ 5 Πλατεία Διάκου

Γραφεία των αντιστασιακών οργανώσεων μετά την Απελευθέρωση. Η νεολαία οργανώθηκε μαζικά στην ΕΠΟΝ και ανέλαβε μαχητική και πολιτιστική δράση με δυναμικές διεκδικήσεις για το επισιτιστικό, για το άνοιγμα των σχολείων και κατά της τρομοκρατίας των κατακτητών.

ΣΤΑΣΗ 6 Πλατεία Πάρκου (Σιταγοράς)

Η πρώην πλατεία Σιταγοράς ήταν η εμπορική καρδιά της πόλης. Με την ξενική κατάκτηση η βιοτεχνική και εμπορική κίνηση περιορίστηκαν στο ελάχιστο και η οικονομία της πόλης κατάρρευσε. Τα χρήματα έχασαν την αξία τους και κυριάρχησαν οι συναλλαγές σε είδος. Ελλείψεις, μαύρη αγορά, απουσία μεταφορικών μέσων, ατελείωτες ουρές για την εξεύρεση τροφίμων, περιορισμοί και απαγορεύσεις συνέθεταν τη ζοφερή καθημερινότητα της Κατοχής.

ΣΤΑΣΗ 7 Πλατεία Ελευθερίας

Κέντρο της κοινωνικής ζωής. Εδώ πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος εορτασμός για την απελευθέρωση της Λαμίας στον οποίο ο Άρης Βελουχιώτης απηύθυνε τον ιστορικό λόγο του. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του ΕΑΜ ήταν η έδρα της 13ης Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ.

Τηλ. 2231351079 κ 6932269378
 
Ακολουθήστε μας στο  fb, στη νέα μας σελίδα
fb
Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό  Αρχείο Ρούμελης 1940-1950»
 

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment