Λαμία: Συμβολική κατάληψη της Εθνικής Τράπεζας από τους συνταξιούχους της

Δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη  των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας έξω από το υποκατάστημα στην πλ. Πάρκου στη Λαμία για την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) από τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Οι πρώην εργαζόμενοι στην Τράπεζα που παραμένουν απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο με απόφαση του Νομ. Παραρτήματος ΣΣΕΤΕ Φθιώτιδας στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης του Συλλόγου τους απέκλεισαν για 1,5 ώρα τις δυο πόρτες εισόδου της Τράπεζας εμποδίζοντας τις συναλλαγές με το κοινό.

Η Τράπεζα αθετεί τις υποχρεώσεις της

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι  έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και  στις περιπτώσεις που δικαστικές αποφάσεις  τους δικαιώνουν  η Διοίκηση της Τράπεζας ασκώντας έφεση αρνειται να καταβάλει την επικούρηση στους δικαιούχους.

΄Οπως τονίζουν ο ΛΕΠΕΤΕ,  είναι ένας διμερής Λογαριασμός Εγγυημένων παροχών που συστάθηκε το 1949  με εισφορές εργαζομένων-εργοδότη,  τον οποίον   διαχειρίζονταν εν λευκώ η  τράπεζα, «είτε για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές επιλογές (χρηματιστήριο, ομόλογα κλπ), είτε πρόσφατα για να αγοραστούν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα συνέβαλλαν στην ανακεφαλαιοποίησή της. Δηλαδή υπήρχε, κανονική «αιμοδοσία» του εργοδότη από τις παρακρατήσεις των εργαζομένων.»

Να σημειωθεί  ακόμη, ότι με τον  αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα  από το 2005 οι νέοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ για να γλιτώσει η Τράπεζα εργοδοτικές εισφορές. Η Τράπεζα είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του Λογαριασμού Επικούρησης ώστε να καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις, υποχρέωση που σήμερα παράνομα αθετεί επικαλούμενη ταμειακά προβλήματα.

Στο φόντο των μνημονίων και της κυβερνητικής συμμόρφωσης με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που επιτάσσουν την κατεδάφιση του δικαιώματος στην ασφάλιση,  η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε στον «ξαφνικό θάνατο»  του Λογαριασμού Επικούρησης της  Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) ανακοινώνοντας πραξικοπηματικά ότι σταματά να καταβάλλει την εργοδοτική εισφορά που με Συλλογικές Συμβάσεις και νόμους είναι υποχρεωμένη.

Αποτέλεσμα, να μπλοκάρει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων που αποτελεί το 40% των συντάξιμων αποδοχών τους και οι ίδιοι εδώ και ένα χρόνο να περιέλθουν σε δεινη οικονομική κατασταση και μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεωσεις τους.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment