Λοκρίδα: Είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται λίγο πριν τη συγκομιδή

Το χαλάζι που έπεσε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή ανάμεσα στην Αρκίτσα και τις Λιβανάτες προκάλεσε τεράστιες ζημιές  στην αγροτική παραγωγή ιδιαίτερα στην ελιά. Οι ελαιοπαραγωγοί είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται λίγο πριν τη συγκομιδή.

Ζημιες σημειωθήκαν  και στις υποδομές ενώ η χαλαζόπτωση προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην Εθνική Οδό όπου χρειάστηκε η βοήθεια  εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Από  νωρίς συνεργεία του δήμου Λοκρών  έχουν βγει για να αποκαταστήσουν τις ζημιές  ενώ ο δήμαρχος Νίκος Λιόλιος βρισκόταν μαζί με τους αγρότες στα χωράφια. Στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής συνδράμει και η Περιφέρεια με δυο μηχανήματα.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στα Αγροτικά Στερεάς Κώστας Αποστολόπουλος καθώς και  κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας της Αντιπεριφέρειας Φθιώτιδας επιθεώρησε τις ζημιές.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Αθανάσιος Μιχελής, ενημερώθηκε για τις ζημιές στην περιοχή του Δήμου Λοκρών που προκάλεσε η χαλαζόπτωση, επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ (κ. Ζανιά) και ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ε.Λ.Γ.Α.) Θεοφάνη Κουρεμπέ είχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης το πρωί της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, με σκοπό να τον ενημερώσει για τις μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας από την προχθεσινή χαλαζόπτωση και να ζητήσει την κινητοποίηση των υπηρεσιών του Ε.Λ.Γ.Α. Ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Γ.Α. τόνισε ότι οι αγρότες που επλήγησαν πρέπει εντός δεκαπέντε (15) ημερών να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις στους ανταποκριτές του Ε.Λ.Γ.Α..

Εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Τεταρτης στην περιοχή της Λοκρίδας και πραγματοποιήθηκε μια πρώτη αυτοψία στις ζημιές που προκάλεσε  στις καλλιέργειες η έντονη χαλαζόπτωση το βράδυ της Τρίτης. Οι αγρότες πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τις δηλώσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Ανακοινωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας για τις καταστροφές και τις αποζημιώσεις από την χαλαζόπτωση

Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την  Φθιώτιδα  στις 24/10/2017 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα  στην νοτιοανατολική της πλευρά.

Ειδικά στις περιοχές Αρκίτσας και Λιβανάτες η ζημιά που προκάλεσε το χαλάζι είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Οι συνάδελφοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ενώ ετοιμάζονταν να συλλέξουν την παραγωγή τους η χαλαζόπτωση τους την κατάστρεψε, αφήνοντας τους πίσω μόνο έξοδα.

 Και όλα αυτά ενώ και η περσινή τους παραγωγή υπέστη τεράστια ζημία από τον δάκο λόγο της μη έγκαιρης και έγκυρης καταπολέμησής του, με τις ευθύνες για αυτό να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, το υπουργείο και την περιφέρεια.

Απαιτούμε :

  1. Την άμεση και «αντικειμενική» εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα επιπλέον κόστος προς τους πληγέντες, με την πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού
  2. Την στο 100% αποζημίωση της ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο εντός της καλλιεργητικής περιόδου.
  3. Να παγώσουν χρέη και οφειλές σε δήμους, κράτος, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τράπεζες, έως την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
  4. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων.
  5. Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες.  

Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «Η Στερεά σε νέα Τροχιά» Νικου Στουπή για τη χαλαζόπτωση

«Η σφοδρή χαλαζόπτωση και οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το προηγούμενο τριήμερο πολλές περιοχές δημοτικών ενοτήτων της Περιφέρειας μας , δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε άλλες υποδομές αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο ευαίσθητο στάδιο της συγκομιδής ελαιοκάρπου .

Η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ειδικά μετά από τα τόσα προβλήματα που έχουν βρει αντιμέτωπους τους αγρότες και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς τη φετινή χρονιά, οφείλει να αποτελέσει πρώτιστο μέλημα της πολιτικής της ηγεσίας.

Η καταγραφή της έκτασης των ζημιών, η παρέμβαση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων για να κινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες επείγουν, και δεν χωρούν την οιανδήποτε αμέλεια ή καθυστέρηση.»

22730305_10155919642788960_3309032427266976192_n

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment