«Ο παπα- Ανυπόμονος μιλά για τον Άρη Βελουχιώτη»- Δείτε video και φωτο από την εκδήλωση

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση  τιμής και μνήμης  «Ο παπα- Ανυπόμονος μιλά για τον Αρη Βελουχιώτη» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 10/6 στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης  στη Λαμία. 

Την εκδήλωση οργάνωσαν το Σωματείο «Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης (1940-1950) , ο Δήμος Λαμιέων και τα Γενικά Αρχεία του κράτους-παρ. Νομού Φθιώτιδας, προς τιμή του Ηγουμένου της Μονής Αγάθωνος Γερμανού Δημάκου και του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή τις επετείους του θανάτου τους (9 Ιουνίου 2004 και 16 Ιουνίου 1945) αλλά και της παγκόσμιας ημέρας αρχείων (9 Ιουνίου).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Μάργαρης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης και ο ηγούμενος της  Ι.Μ. της Παναγίας  Αγάθωνος π. Γερμανός Γιαντσίδης, η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του κράτους-παρ. Φθιώτιδας καθώς και κ. Γραμματίκας από την οικογένεια του Αρη Βελουχιώτη.

Το μέλος  του ΔΣ του  Σωματείου «Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης (1940-1950)»  Χαρά Παρμενοπούλου παρουσίασε  το  βιβλίο που έγραψε ο  παπα- Ανυπόμονος της Εθνικης Αντίστασης «Στο βουνό με το Σταυρό κοντά στον Αρη». Στο βιβλίο  γίνονται αναφορές σε  σημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα  της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης όπως τα έζησε ο πατέρας Γερμανός και σκιαγραφείται η προσωπικότητα του  Αρη Βελουχιώτη,  του  λαϊκού ηγέτη που  ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο την μεγαλοσύνη, τον ηρωισμό  και την τραγικότητα του Έλληνα – Αντιστασιακού και έγινε σύμβολο  του διαχρονικού αγώνα για ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια  και κοινωνική δικαιοσύνη.

 Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Παρμενοπούλου  υπογράμμισε την επικαιρότητα των μηνυμάτων της Εθνικής Αντίστασης  στις σημερινές συνθήκες της ιδιόμορφης οικονομικης κατοχής στη χώρα μας  και κάλεσε   σε συνέχιση του αγώνα ενάντια σε κάθε λογής φασισμό για μια Ελλάδα με το λαό νοικοκυρη στο τόπο του. Τέλος.  για μια ακόμη φορά τονιστηκε η  ανάγκη να μεταφερθεί το Μουσείο σε ένα χώρο αντάξιο της ιστορίας του τόπου μας και της προσφοράς  των αντιστασιακών και να ενισχυθεί η δράση του σωματείου από όλους τους συμπολίτες που θέλουν να συμβάλλουν να διατηρηθεί  ζωντανή η  μνήμη  για την ιστορία του τόπου μας.

Στη συνέχεια, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Στο βουνό με τον Σταυρό κοντά στον Άρη»,   ενώ υπήρχε έκθεση με  φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα της εποχής. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης από τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη

Παρουσίαση του βιβλίου «Στο βουνό με το Σταυρό κοντά στον Αρη» από την Χαρά Παρμενοπούλου

Στην ομιλία της η κ. Παρμενοπούλου    μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η Λαμία και η Φθιώτιδα έχει την τιμή να είναι γενέτειρα του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ Βελουχιώτη. Είναι  επίσης η δεύτερη  πατρίδα του πατέρα Γερμανού Δημάκου, του θρυλικού παπα-Ανυπόμονου της Εθνικης Αντίστασης, ηγουμένου και αναμορφωτή της μονής Αγάθωνος  με σημαντική προσφορά σε κοινωνικό έργο στην περιοχή μας.

Ο πατερας Γερμανός Δημάκος τόλμησε να πει αλήθειες, για την Εθνική Αντίσταση και τον Αρη Βελουχιώτη και την Εθνική Αντίσταση σε δύσκολους καιρούς όταν οι περισσότεροι σώπαιναν. Δεν διστάζει ακόμα να αποδώσει ευθύνες για λάθη και άστοχες ενέργειες συνεργατών του Αρη ,  για τις ραδιουργιες και επεμβασεις των Αγγλων αλλά και τις ευθύνες  της τότε  ηγεσιας του ΚΚΕ για τη στάση τους απέναντι στον Αρη και την ταπεινωτική υπογραφή της συνθήκης της Βαρκιζας που οδηγησε στον τραγικό  θάνατο του Πρωτοκαπετάνιου και τον εμφύλιο πόλεμο.

Γράφει ο πατέρας Γερμανός: Ημουν κι εγώ ένας από τους χιλιάδες ιερείς και μοναχούς που εμπνεόμενοι από την ελληνορθόδοξη παράδοση του πατέρων μας δραστηριοποιηθήκαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ΕΑ του ελληνικού λαού εναντιον των εισβολέων κατακτητών της πατρίδας μας. Και κυνηγηθήκαμε όχι  μόνο από το μισαλόδοξο και  εκδικητικό μετεμφυλιακό καθεστώς , τη συμμορία των Βουρλάκηδων, αλλά και από Δεσπότες προκλητικά απόντες των εθνικών αγώνων Η προσωπική μoυ στάση επιλογή που μου υπαγόρευε η συνείδηση μου, η παράδοση του ανατολικού ορθόδοξου μοναχισμού και η παρακαταθήκη των αγώνων και θυσιών της Αδελφότητας της Μονής Αγάθωνος που το 1821  ακολούθησαν τον οπλαρχηγό Μητσο Κοντογιάννη στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Αργότερα βέβαια με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο πατέρας Γερμανός τιμήθηκε για την προσφορά του από την επίσημη εκκλησία, την Πολιτεία, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Το 1942 ο π. Γερμανός επόπτης της Μονής Δαδίου και Πρόεδρος της Αμφίκλειας θα ενταχθεί στο ΕΑΜ και θα δραστηριοποιηθεί στην Εθνική Αλληλεγγύη. Το 1943 κυνηγημένος από τους κατακτητές για την αντιστασιακή του δράση θα  περάσει στο αντάρτικο κοντά στον Αρη Βελουχιώτη και θα  ενταχθεί στον έφιππο ουλαμό των μαυροσκούφηδων .  Ο παπα- Ανυπόμονος θα ακολουθήσει τον αρχηγό παντού όπου πάει, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο μέχρι τη συνθηκη της Βάρκιζας. Η επίσημη θέση του είναι Στρατιωτικός Ιερέας του ΓΣ του ΕΛΑΣ αλλά στις μάχες βρίσκεται με το όπλο στο χέρι και σταυρωτά φισεκλίκια. Όταν μπαίνουν σε χωριό, ξεζώνεται τα άρματα, φοράει το καλιμαύχι του και ανοίγει την εκκλησία να λειτουργήσει. Αυτός ο απίστευτης ζωντάνιας, ωριμότητας και πατριωτικής φλόγας ιερωμένος πολύ γρήγορα θα κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό του αρχηγού.

Με παραστατικές αναφορές ,  περιγράφει ο πατέρας Γερμανός τον Αρη Βελουχιώτη σαν έναν πραγματικά λαϊκό ηγέτη : Ο Αρης ήταν άξιος ηγέτης με ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα.  Ηταν ο ΕΝΑΣ που ήξερε να  αξιοποιεί  την προσφορά των πολλών , ο εκλεκτός του Θεού για να ηγηθεί ενος αγώνα  που μπορούσε να στήσει την Ελλάδα στα πόδια  της. Οι απόψεις του δεν ήταν στενά κομματικές, είχε ευρύτητα αντίληψης κι έβλεπε πολύ μακριά, αυθεντικός εκφραστής του αγωνιστικού φρονήματος του ελληνικού λαού . Απ’ αυτά που σας προανέφερα για τη στάση του στους ξένους, κατανοεί κανείς τι οραματιζόταν για την Ελλάδα. Ήθελε τους Έλληνες αφέντες στον τόπο τους. Ήταν κομμουνιστής, αλλά Έλληνας κομμουνιστής. Ο ίδιος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στην Εκκλησία και τους ανθρώπους της. Όταν περνούσαμε από Εκκλησία έκανε το σταυρό του. Κατέβαινε απ’ τ’ άλογο όταν βλέπαμε η παπά ή δεσπότη και του φίλαγε το χέρι.

 Και προσθέτει: Αν τον ακούγανε θάταν  τώρα διαφορετικά τα πράγματα….

Παρά τους διωγμούς η θέση του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στις καρδιές και τα όνειρα του λαού του παραμένει αδιαφιλονίκητη και άσβεστη. Παρά τις  λυσσαλέες προσπάθειες όλων των πλευρών να τον δαιμονοποιήσουν,  να τον μικρύνουν και να τον απομυθοποιήσουν συμβολίζει με το φωτεινό μυαλό του και τις ηγετικές  του ικανότητες και την άφθαρτη  και αθάνατη λεβεντιά του τα αιτήματα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στις ελπίδες και τα μεράκια του ελληνικού λαού. Έγινε θρύλος και τραγούδι κι όποιος περνάει στην παράδοση ενός λαού δεν ξεριζώνει ποτέ!

 Αυτό το βιβλίο, καταλήγει ο π. Γερμανός θα ήταν απολύτως άχρηστο και τελείως άκαιρο  αν  εκτός από τη μαρτυρία μου και τη γνωμη μου για τα γεγονότα που έζησα εκείνη την κρίσιμη περίοδο της  Εθνικής Αντίστασης δεν παρέδιδα ένα  μήνυμα στο σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους;

Να συγχωρήσουμε; ΝΑΙ! Με όλη μας την καρδιά και  όλη μας την αγάπη. Να μετανοήσουμε; Ναι! Να ξεχάσουμε όμως ΄Οχι, ποτέ! Η ιστορική μας μνήμη πρέπει να είναι ζωντανή, γιατί μόνο έτσι γίνεται πείρα, γίνεται βίωμα, γίνεται δίδαγμα. ΄Ωστε να μην επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0147DSC_0148

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0152OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment