Διαμαρτυρία του ΤΕΕ για τα προβλήματα στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» – Παράταση στις προθεσμίες αποφάσισε το ΥΠΕΝ

«Παγώνει» η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ανά Περιφέρεια.

Ειδικότερα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:

 • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
 • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
 • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τη στιγμή της ενεργοποίησης της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα στις 8 π.μ. της Τρίτης και μέσα σε λίγες ώρες, έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr.

Αμέσως μετά την απογευματινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για παράταση στις προθεσμίες έναρξης του νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Συγχαίρω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την ανταπόκρισή του στα αιτήματα του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου για μια πρώτη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του νέου «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Μετά την αποδοχή του αιτήματος του ΤΕΕ για παράταση στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και σταδιακή έναρξη του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» σε διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια, πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει και στην επίλυση των υπόλοιπων προβλημάτων που θέσαμε και είναι ουσιαστικά για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας της χώρας.»

Για τα προβλήματα στο σύστημα το ΤΕΕ  Αν. Στερεάς  δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

 Η κοροϊδία προς όλους τους ενδιαφερόμενους πρέπει να σταματήσει !!!

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ζούμε έναν τραγέλαφο καταστάσεων, που όμοιό του πραγματικά δεν έχουμε ξαναζήσει. Πρωταγωνιστές αυτής της φαρσοκωμωδίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θύματα τους πολίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες.

Ως υπεύθυνοι επαγγελματίες, αφήσαμε πίσω τις οικογένειες, την προσωπική μας ζωή και τις άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες και με χρονικό περιορισμό απαιτήσεις του προγράμματος.

Όμως, το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο: Αρχικά αδικαιολόγητα μεγάλη αργοπορία.

Στη συνέχεια δυσαρέσκεια επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μικρότερα από αυτά, που όλοι περιμέναμε. Μαζί και προβληματισμός, επειδή –ενώ υπήρχε τεράστια ζήτηση– ως μοναδικό κριτήριο επιλογής εμφανιζόταν η χρονική προτεραιότητα και όχι σοβαρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως θα μπορούσαν να είναι η οικονομική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση, η παλαιότητα και η ενεργειακή πρόοδος του κτιρίου.

Μετά ήρθε η ανησυχία, επειδή ουδείς είχε φροντίσει να απαντήσει στα ερωτήματά μας και να βοηθήσει το κοινό να εξοικειωθεί με την πλατφόρμα. Και τελικά, αναβολή και νέα αναβολή στην έναρξη του προγράμματος, πάντα με ευφάνταστες δικαιολογίες και δελτία τύπου, που ακροβατούσαν ανάμεσα στη «δημιουργική» παρουσίαση της πραγματικότητας και το καθαρό ψεύδος.

Σήμερα όμως φτάσαμε στο αποκορύφωμα, καθώς η πλατφόρμα θεωρητικά «άνοιξε» αλλά στην πράξη ΟΥΔΕΙΣ συνάδελφος μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να υποβάλει ολοκληρωμένη μια αίτηση. Και ακόμα και αν στην πορεία αυτό βελτιωθεί κάπως, με δεδομένο ότι κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα, είναι εύλογο ότι οι πάντες ανησυχούν.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για να μπει επιτέλους ένα φρένο σε αυτή την κατάντια που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστω και την ύστατη στιγμή να διασφαλίσει άμεσα τις συνθήκες, ώστε να μπορούν να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις, χωρίς σκιές και εμπόδια.

Η κοροϊδία προς όλους τους ενδιαφερόμενους πρέπει να σταματήσει. Σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΣ

Αθανάσιος Λυκόπουλος

11 Προτάσεις για το νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» – Παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού προς το ΥΠΕΝ

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» έστειλε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων μηχανικών ανά την Ελλάδα και το ενδιαφέρον των πολιτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης του πληροφοριακού συστήματος.

 Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την έναρξη του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» και τη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Το εξοικονομώ κατ’ οίκον είναι ένα πρόγραμμα που ολόκληρη η αγορά αναμένει επί μήνες και είναι εύλογο το ενδιαφέρον των πολιτών. Όμως συγκεκριμένες προβλέψεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται έχουν δημιουργήσει τεράστιο φόρτο στους μηχανικούς που εξυπηρετούν τους πολίτες και το ίδιο το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ζητώ από το Υπουργό Γιώργο Σταθάκη να δώσει λύσεις στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είμαστε δίπλα στο ΥΠΕΝ να τους βοηθήσουμε, αν το κρίνουν σκόπιμο. Πρέπει η Πολιτεία να έχει εικόνα και συναίσθηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα η οικονομία και η κοινωνία, ώστε να γίνονται οι καλύτερες δυνατές επιλογές.

Προτείνω στο ΥΠΕΝ συγκεκριμένα βήματα για υπέρβαση της κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ». Οι μηχανικοί ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε αν συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επιτυχία του προγράμματος και στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ζητούμε να γίνουν άμεσα οι επιλογές εκείνες που θα διασφαλίζουν τη επιτυχία του προγράμματος, την απροβλημάτιστη κατάθεση αιτήσεων των ενδιαφερόμενων και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των μηχανικών. Διότι, σημειώνω, για να μην το ξεχνά κανείς, οι μηχανικοί θα αμειφθούν για όσα κάνουν για το πρόγραμμα με περίπου 200 ευρώ ανά αίτηση, την ώρα που το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο στο θέμα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για ενεργειακή αναβάθμιση»

Για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που όλοι βλέπουμε, σας προτείνω:

 1. Να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής – έναρξης υποδοχής αιτήσεων εφόσον το πληροφοριακό σύστημα είναι λειτουργικό και βεβαιωμένα έτοιμο για τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί.
 2. Να υπάρξει στο ενδιάμεσο περίοδος δοκιμαστικής χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, ώστε αφενός να  αποκαλυφθούν πιθανές αδυναμίες και αστοχίες και αφετέρου να εξοικειωθούν όλοι με τη νέα πλατφόρμα.
 3. Να προβλεφθεί η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με διαφορετική ημερομηνία ανά Περιφέρεια καθώς κάθε Περιφέρεια έχει διακριτό προϋπολογισμό και θα μια τέτοια κίνηση θα εξομαλύνει τη λειτουργία και θα μειώσει τον φόρτο του συστήματος.
 4. Αν τα ανωτέρω δεν γίνουν εφικτά, να τροποποιηθεί ο οδηγός του προγράμματος και να προβλεφθεί, με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (καθώς η περίοδος και το ποσοστό απορρόφησης το επιτρέπει), ότι όσοι ενταχθούν κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας θα τύχουν χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί η πίεση προς τους πολίτες και τους μηχανικούς να «προλάβουν» και ο φόρτος που θα δεχθεί με την πλήρη ενεργοποίηση το πληροφοριακό σύστημα.
 5. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα τα στάδιά ένταξης να διαχωριστούν σε στάδιο εγγραφής στοιχείων και καταρχήν ελέγχου επιλεξιμότητας και να ακολουθεί το στάδιο υποβολής αίτησης με αντίστοιχα κριτήρια σε επόμενη ημερομηνία (τουλάχιστον 2-3 βδομάδες μετά ) ώστε να δοθεί χρόνος για την προεγγραφή στοιχείων και να αποφορτιστεί το σύστημα.
 6. Να εκδοθεί το πλήρες εγχειρίδιο του συστήματος με αναλυτική περιγραφή διαδικασίας σε βήματα και απεικόνιση κάθε φόρμας. Αυτό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα είναι κακογραμμένο και ελλιπές, ενώ φαίνεται ότι έχουν παραληφθεί (άγνωστο για ποιον λόγο) σημαντικές φόρμες.
 7. Να εκδοθεί αναλυτικός οδηγός ερωταπαντήσεων για σύνθετα τεχνικά θέματα όπως για την ένταξη κτιρίων με αυθαιρεσίες.
 8. Κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας να είναι εμφανής – όπως και θα έπρεπε εξαρχής – ποσοτική/στατιστική ανάλυση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.
 9. Να υπάρξει από πλευράς Υπουργείων-ΕΤΕΑΝ αξιόπιστος μηχανισμός υποστήριξης των μηχανικών και των πολιτών, με τη δημιουργία helpdesk. Ενδεικτικά, άμεσα θα μπορούσε να προβλεφθεί χώρος ανακοινώσεων, ενημέρωσης και τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να υποδεχθεί το φόρτο εργασίας και ερωτήσεις.
 10. Να διευκρινιστεί οριστικά από το Υπουργείο αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) – και ο ακριβής τύπος.
 11. Να διευκρινιστεί το ουσιαστικό ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου». Όπως ορίζεται στο Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», Παράρτημα VI του οδηγού ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να δηλώσει ότι το έργο «δεν αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου – κτηριακής μονάδας». Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές που ορίζονται μέσα στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4122/2013, βασίζεται στην τρέχουσα αξία του ακινήτου και στο κόστος των επεμβάσεων.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment