ΔΕΗ: «Τελευταία ευκαιρία» στη ΛΑΡΚΟ

Τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε η ΔΕΗ, «εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.
Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση  στο θέμα της ΛΑΡΚΟ αλλά και της Χαλυβουργικής, υπό το βάρος της κυβερνητικής πίεσης που ασκήθηκε προκειμένου να «μη βγουν από την πρίζα» οι δύο βιομηχανίες. Το θέμα της συνέχισης της ηλεκτροδότησης των δύο βιομηχανιών, μετά τα αιτήματα της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για άρση εκπροσώπησής τους από πελάτες της, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κλήθηκε να σταματήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησης προκειμένου να δοθεί χρόνος για να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των δύο βιομηχανιών.
Στο θέμα της ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ δεν χρειάστηκε επί του παρόντος να ανακαλέσει την απόφασή της για άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της, κι αυτό γιατί η μεταλλευτική βιομηχανία έχει απαντήσει ήδη με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, οπότε θα αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι την εκδίκασή τους για μια λύση με βάση τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση. Αυτό που με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει είναι το να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο, καθώς οδεύουμε σε προεκλογική περίοδο, και αυτό το έκανε γνωστό με σαφήνεια προς την πλευρά της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης καλείται ουσιαστικά να ισορροπήσει από τη μια την προστασία του ιδίου από πιθανές νομικές συνέπειες για τη ζημία που προκύπτει για τη ΔΕΗ από τα χρέη της ΛΑΡΚΟ, που έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, και από την άλλη τις πολιτικές επιταγές των προϊσταμένων του.

Η ΔΕΗ  σε ανακοίνωση της σχετικά με το θέμα επισημαίνει ότι για την υπογραφή νέας σύμβασης απαιτείται να θεσπιστούν ειδικές ρήτρες, ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της επιχείρησης.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ αναφέρει:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) δελτίο Τύπου του υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος».

ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr,  

                Έντυπη εκδοση Απo: kathimerini.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment