ΛΑΡΚΟ: Ελεύθεροι οι έξι εργαζόμενοι που κατηγορούνται για τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους

Μετά την απολογία τους σε Εισαγγελέα και Ανακρίτρια Λαμίας, αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί για το τραγικό δυστύχημα  στη Λάρκο.

Πλέον σε τακτική δικάσιμο θα αποδείξουν περαιτέρω ότι ουδεμία σχέση είχαν με την απώλεια της ζωής του συναδέλφου τους. 

Πρόκειται για τον διευθυντή του εργοστασίου, τον τεχνικό ασφαλείας, τον προϊστάμενο του τμήματος, τον εργοδηγό και δυο επιστάτες. Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί είναι βαρύτατες σε βαθμό κακουργήματος.«Έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου διά παραλείψεως από κοινού» και «Έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος του παθόντος διά παραλείψεως από κοινού».

Για τους πέντε εκ των κατηγορουμένων επιβλήθηκε  περιοριστικός όρος η εμφάνιση άπαξ στις αρχές κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας τους, ενώ στον τεχνικό ασφαλείας δεν επεβλήθη περιοριστικός όρος.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρίσκονται συνάδελφοί τους, συνδικαλιστές του εργοστασίου των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας και Λαμίας και  οι συγγενείς τους.

Σημειώνεται ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας σε ανακοίνωσή του, κατήγγειλε ως «απαράδεκτη την απόφαση του υπηρεσιακού εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες σε εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για το νέο θανατηφόρο ατύχημα».

Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «ο υπηρεσιακός εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Λαμίας, με υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς καν να περιμένει την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, που είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, για το σημερινό θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απήγγειλε κατηγορίες στους ίδιους τους εργαζόμενους».

«Κατά τη γνώμη μας», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνδικάτου, «η απόφαση του κυρίου εισαγγελέα, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού βασίζεται εφόσον δεν έχει ακόμα την έκθεση των αρμοδίων στα χέρια του, έμμεσα βγάζει λάδι αυτούς που με πολιτική απόφαση έχουν στραγγαλίσει τη ΛΑΡΚΟ οικονομικά. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΛΑΡΚΟ να έχει μετατραπεί σε ένα κρεματόριο».

Δηλώνουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι που από τη φύση της εργασίας τους ήταν δίπλα στους σκοτωμένους συναδέλφους, σκοτώνονται και οι ίδιοι».

Νωρίτερα το απόγευμα  σε κλίμα ιδιαίτερης οδύνης αλλά και αγανάκτησης έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαλεσίνα, η κηδεία του 55χρονου εργάτη, πατέρα 3 παιδιών που σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στην αίθουσα της Χαλυβουργίας στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το πρωί της Τετάρτης

Μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 8 Νοέμβρη συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που διαμαρτύρονται για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα  που ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων εξ αιτίας της διαχρονικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και τα ελλειπή μέτρα  υγιεινής και ασφάλειας.

Μετά την ολοκλήρωση της απεργίας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 9 π.μ. θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, άμεση χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για να συνεχίσει η ΛΑΡΚΟ τη λειτουργία της, να αναπτυχθεί παραπέρα μέσα από τον εκσυγχρονισμό της.

Διαβάστε ακόμη:

Νεκρός εργάτης μετά από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ- Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment