Μηνύματα ΝΕ Φθιώτιδας και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φθιωτιδας: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα.

Μήνυμα για την 44η επέτειο του «Πολυτεχνείου» Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Θανάση Μιχελή

Σαραντατέσσερα χρόνια σήμερα από την φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εξέγερση που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά γιατί εξέφρασε πάγια αιτήματα της πλειοψηφίας του λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρεπή διαβίωση του.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα της νεολαίας, μεγάλης μερίδας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και του λαού, που είτε έμπρακτα είτε σιωπηλά αντιτάχθηκε στη δικτατορία (1967-1974).

Θεωρείται, και ορθά, η συνέχιση αγώνων της νεολαίας προηγούμενων εποχών, για εθνική ανεξαρτησία (ΕΠΟΝ 1941-44), δημοκρατικές ελευθερίες, καλύτερη εκπαίδευση και προκοπή (Δημοκρατική Νεολαία “Λαμπράκη”1964-67).

Στις σημερινές συνθήκες, με τις παγκόσμιες ανακατατάξεις και τους περιφερειακούς πολέμους, με τη χώρα μας να προσπαθεί να ξεπεράσει την εφτάχρονη γενικευμένη κρίση, είναι ανάγκη η νεολαία να πρωτοστατήσει σε ανάλογους αγώνες, γιατί πάγια αιτήματα παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ανεκπλήρωτα.

Ο ατομικισμός και η αδιαφορία για τα πολιτικά-κοινωνικά δρώμενα πρέπει να αντικατασταθούν από τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη. Για “να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση”, όπως λέει κι ο ποιητής.

16-Νοέμβρη 2017

Γιάννης Σαρακιώτης: «Αναλλοίωτο το κεκτημένο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»

Μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης:

«44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 44 χρονιά μετά τη μαζικότερη πράξη αντίστασης κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσίασαν τις ζωές τους και πορευόμαστε με το παράδειγμά τους. Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα δημοκρατίας και αδελφοσύνης, ένα διαχρονικό μήνυμα ότι ο φασισμός δεν ευδοκιμεί σε αυτή τη χώρα».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment